Män som hatar kvinnor

Eftersom det endast fanns bioplatser på första raden i fredags när "Män som hatar kvinnor" hade premiär stod jag över och har fått vänta ända tills ikväll med att äntligen få se denna filmatisering av boken med samma titel ur millenniumserien skriven av Stieg Larsson. Fastän jag vet att jag förmodligen kommer bli besviken eftersom man aldrig kan göra en hel bok rättvis på cirka 2 timmars videofilm har jag ändå längtat efter att äntligen få se den!

Jag anser att man som svensk nästan har som ansvar att någon gång läsa sig igenom en Stieg Larsson bok men tyvärr vet jag att detta aldrig kommer hända. Jag hoppas däremot att alla känner till  Stieg Larsson, hans omtalade böcker och brinnande intresse för det politiska.  Om inte så har jag skrivit ihop en snabb resumé:

Stieg Larsson som tyvärr avled i hjärtinfarkt 2004. Lämnade efter sig 3 st relativit nya deckare som ingår i hansså kallade Millenniumserie, även en 4e bok var påbörjad men hans familj har valt att inte avsluta den.  Eftersom Larsson och hans sambo Eva Gabrielsson inte var gifta tillföll ingenting utav arvet till henne vilket det har varit en hel del skriverier och debatt om media, framför allt om vem som ska få arvodet på böckerna.MEN! I maj 2008 avslöjades att ett testamente av Larsson hittats, där han testamenterade sina finansiella tillgångar till Kommunistiska Arbetarförbundets (Socialistiska partiets) Umeåavdelning. Testamentet, som inte är bevittnat och därför inte juridiskt bindande, skrevs av Larsson 1977 strax innan han åkte till inbördeskriget i Etiopien.

Först efter sin livstid gjorde man Stiegs verk rättvisa och gav han utmärkelser bland annat till Män som hatar kvinnor för bästa kriminalroman.  Och nu när ni har lite mera utav Stieg Larsson kött på benen föreslår jag att om ni inte har tid att läsa igenom böckerna så ta i alla fall en sväng förbi biosalongen.






/ Alexandra*

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0